Råger, hvad rager det mig?

Publiceret 01-09-2022

Hvad kan Christiansgaves råger byde på andet end larm? Bliv klogere i denne artikel.

Af Øjvind Fritjof Arnfred og Martin Rohr Gregersen

”Hvor andre kan have en slange i paradiset, så har vi råger, endda en hel koloni. Splat.”, skriver forfatteren Bent Haller i en klumme i Thisted Dagblad om kragefuglen med den metalglinsende fjerdragt, der har koloniseret Christiansgave i Thisted i mange år. Den ser måske bedre ud end den lyder, men den flyvende støjsender har faktisk mere at byde på end larm og lort på bænkene. Vi har talt med nogle af de mennesker, der har et forhold til det udskældte, men ikke desto mindre både begavede og velsmagende stykke fjerkræ.

Jægeren

”Vi regulerer rågerne i den periode, hvor ungerne går ud af reden. Vi må ikke skyde de gamle, altså man skyder jo ikke forældrene til børnene. De går ud af reden og sidder og træner vingerne og skal til at lære at flyve, og så kommer vi jo listende og giver dem en kugle. Det er sådan lidt flabet nok, men det er jo sådan livet er.”
- Knud Sørensen, Tilsted, reguleringsjæger gennem 15 år

Biologen

”Den bedste forudsætning for at blive glad for at bo i nærheden af en rågekoloni, det er sådan set, at man begynder at sætte sig ind i deres liv, og at det faktisk kan være lige så fascinerende som at bo op af en hvilken som helst anden fugl eller en rævegrav eller lignende, hvor man kan følge med i livets gang. På mange måder kan rågen minde lidt om mennesker, idet den både er selskabelig, godt begavet og udspekuleret.”
- Knud Flensted, biolog i Dansk Ornitologisk Forening, BirdLife Danmark

Madelskeren

”Man står i lidt af et loppecirkus, når man skal rense rågerne, men det er super lækkert, mildt og fint kød, når man har fået utøjet væk. Jeg plejer at lave råger i en flødesovs med lidt bacontern, ribssaft og kantareller. Man kan lave det på mange forskellige måder. Jeg har også lavet det i en paprikasovs. Det er fuglevildt, så det tager meget smag af din tilberedning.”
– Henrik Engel, madblogger/ www.enhimmelskmundfuld.dk

Vidste du at...

I 1990’erne havde de ansatte på Biblioteket i Thisted en rågeklub, hvor de mødtes en gang om året for at tilberede og spise de råger, der blev skudt i forbindelse med reguleringen i Christiansgave. Hør Bent Stensgaard, servicemedarbejder, KulturRummet i Thy, fortælle om rågeklubben i næste afsnit af KulturRummets podcastserie om madkultur i Thy ”Sjælen Marineret”, der er på gaden d. 15. september. Find den på kulturrummet.dk/lydrummet – eller dér, hvor du plejer at hente dine podcasts.