Her er de nominerede til Kulturprisen 2023

Publiceret 18-04-2023

Lørdag den 13. maj bliver dette års kulturpris uddelt. Og de nominerede er nu fundet blandt de mange forslag, der er kommet ind.

Hvert år hædrer Thisted Kommune sammen med Kulturelt Samråd en forening, institution eller kulturperson fra Thy, som har gjort noget særligt for kulturområdet i Thy. De nominerede findes blandt indstillinger fra thyboerne selv. Prisen bliver uddelt lørdag den 13. maj i Thisted til et åbent arrangement med fest og musik. 

Herunder kan du læse om de tre nominerede i 2023: Ellen Østervig Bathum, Christian Bengtson og Finn Jorsal.

Ellen Østervig Bathum / ELBA

Musiker og sangskriver under kunstnernavnet ELBA. MA i rytmisk musiker fra Syddansk Musikkonservatorie, Esbjerg.

Ellen Østervig Bathum var bare seks år, da hun startede på Musikskolen i Thy. Hun startede også tidligt med at skrive og producere sine egne sange og tekster. Under kunstnernavn ELBA har hun har optrådt på blandt andet Alive Festival, Roskilde Festival og Copenhagen Pride foran tusindvis af mennesker. Men det er i Thy, du finder Ellen Østervig Bathum, som er vendt hjem til sine rødder. ELBAs sange rummer stærke og vigtige budskaber, og hun om stress og det sociale pres, unge kvinder i dag oplever. Selv står hun forbilledligt frem og fortæller åbent om, hvordan Thy og sangskrivningen har hjulpet hende ud af stress, og hun repræsenterer derfor en vigtig stemme i samtaler om unges mentale trivsel.

Christian Bengtson

Instruktør og manuskriptforfatter. Uddannet manuskriptforfatter fra Den Danske Filmskole.

Den kun 33-årige filminstruktør Christian Bengtson kan allerede fremvise flere priser for sit filmvirke, blandt andet TV2s Talentpris og FilmFyns Talentpris. Christian Bengtson har skrevet og instrueret en række Robert-nominerede kortfilm, herunder 'Shiva' (2018), 'Draget' (2019) og 'Kaldet' (2020). I 2022 debuterede han som spillefilmsinstruktør med familiedramaet 'Krysantemum', som han selv kalder for sin hjemstavsfilm. Selvom Christian Bengtson nu bor i København, så har de thyske rødder alligevel trukket i ham - og filmen er optaget i Thy med inddragelse af lokale aktører. Trods filmens alvorlige emne, portrætterer 'Krysantemum’ også de smukke vidder og det lokale sammenhold i Thy. 

Finn Jorsal

Konsulent, debattør, forfatter, bestyrelsesformand mm.

Vi kender ham som Præsident af Cold Hawaii og tidligere rektor for Thisted Gymnasium. Finn Jorsal er et menneske med et fyldigt CV - og selvom fødselsåret er 1948, så bliver der stadig føjet nye linjer til, senest somformand for Det Nordatlantiske Fyr i Hanstholm og fast kulturdebattør i P4. Samtidig skriver han på et større værk om socialdemokraten og den tidligere udenrigsminister Hartvig Frisch, der blandt andet har formet sig på flere udenlandske skriveophold. Selvom Hartvig Frisch’ mantra ”kultur er vaner” er en gylden leveregel for Finn Jorsal, så er han fortsat garant for at udvikle og nytænke de særlige potentiale i kulturområdet i Thy.

Vær med til festen!

Lørdag den 13. maj bliver Kulturprisen uddelt i gårdhaven ved Plantagehuset - og alle er velkomne. Se programmet for eftermiddagen herunder:

 • 13.00 Gårdhaven åbner
  URT og Madværkstedet sælger frokostlækkerier og kolde drikkevarer. Limfjordsteatrets UngKunstThy laver performanceshow med bevægelse, ord, lyd, musik og farven rød blandt publikum.
 • 14.00 Koncert med Sorte Plader
  Et nyt koncertkoncept med fællesskabet som frontfigur
 • 15.00 Uddeling af årets Kulturpris 2023
 • 16.00 Koncert med Big ass frog and the dead fish
  Musikskolens fokuslinjeband, der spiller pop-rocknum- re du kender, men i deres egne arrangementer som ofte ligger et pænt stykke væk fra originalen.
 • 20.00 Koncert med Rosalie Cunningham
  Et nyskabende og iderigt take på 70’er syrerock, der får fantastiske anmeldelser. Køb billet via SpillestedetThy.dk

Læs mere om Kulturprisen på thisted.dk.