Sidste tur med bogbussen

Publiceret 07-06-2023

Han kender hvert et sving og hvilke bump på vejene i Thy, der giver rod på hylderne. I 36 år har Bent Steensgaard siddet bag rattet i kommunens bogbus, men nu er det slut. Vi var med på den sidste køretur inden pensionen.

På bordet forrest i bussen står flere små buketter. Der ligger også et par stadigt indpakkede gaver og en sort mulepose. Den er dekoreret med små sirlige sting – ”Bent Bogbus”, står der.

- Den fik jeg i går af Anne Marie, som er låner i Sundby. Hun vidste, at det var min sidste tur derud, fortæller en ikke uberørt Bent Steensgaard.

Dagen før har han kørt sin sidste ordinære bogbus rute med almindeligt udlån undervejs. Denne fredag går turen rundt til tre skoler i Thy sammen med den faste makker, bibliotekar Lene Malle og et hold af musiklærere fra musikskolen. De er rundt med et show om forfatteren Jakob Martin Strid, og mens Lene Malle har travlt med at tryllebinde de mange indskolingsklasser, som får showet serveret, så er chauffør Bent den praktiske hjælper, der trækker en ledning, sørger for et bord og også klarer at tage billeder og video undervejs.

- Jeg føler mig privilegeret. Jeg har virkelig haft det bedste job, og jeg vil ikke kun savne at køre bussen. Jeg vil især savne at komme ud og møde alle de mange mennesker, som kommer ind i den, siger den 66-årige chauffør.

 

Muleposen, som en låner har broderet til bogbussens mangeårige chauffør, som en afskedsgave.

Samme makker i alle årene

Selv havde han aldrig sat sine ben på biblioteket, før han i 1987 blev ansat. Han landede der lidt tilfældigt efter at have kørt lastbil på Mejerigården gennem 10-12 år. For omkring 15 år siden havde han en kort afstikker til sygehuset som portør, men vendte hurtigt tilbage, og siden har han ikke ønsket sig andre steder hen.

- Jeg troede, at der skulle ske noget andet, men nogle gange finder man jo så også ud af, at det faktisk ikke var det rigtige at gøre, og så var jeg så heldig, at jeg kunne komme tilbage bag rattet her igen, fortæller han.

 

Professionelt har han og Lene Malle dannet makkerpar hver torsdag gennem alle årene. De begyndte faktisk samme dag tilbage i 1987 - i en anden bus. Den, de kører med i dag, har været arbejdsrammen i 25 år. Snart kommer der en ny, men det bliver altså kun Lene, som følger med over i den.

- Det er vigtigt, at man arbejder godt sammen, når man er på bogbus-holdet. Og at vi kan finde ud af at både hjælpe hinanden og tale sammen, for vi er jo tvangsindlagt til at være sammen fra vi kører ud om morgenen og til vi er sidst på eftermiddagen. Bent og jeg har haft det rigtig godt, og vi kan også finde ud af at være stille sammen. Det er faktisk også vigtigt at kunne, siger Lene Malle.

 

Ingen nem beslutning

Musik-fortællingen om Jakob Martin Strids univers er ved at være slut. For sidste gang bakker Bent Steensgaard behændigt den store bogbus rundt om et hjørne og sætter kursen mod Thisted. Bent og Lene griner og joker, men de er også lidt stille der ved siden af hinanden. En epoke er slut. Nu venter mere tid til bl.a. at lære at ro kajak.

- Det her har bestemt ikke været nogen nem beslutning. Den er nøje overvejet, men det ville stadigvæk have gjort ondt om to år, det er jeg sikker på, og så vælger jeg at stoppe, mens det er sjovt…men de må godt ringe, hvis de en dag mangler en afløser…det håber jeg faktisk, at de gør, siger han.

- Ja, det håber jeg da også, siger Lene Malle fra sædet ved siden af sin faste torsdags bog-chauffør gennem mere end tre årtier.

Læs mere om Bogbussen her.

Kulturrummet

Kontakt
Tingstrupvej 13
O: 7700 Thisted

Bogbussen i Thy
Mandag til torsdag kører den ud til de faste holdepladser i hele Thy.
Første stop er kl. ca. 12.30. Den kører retur til Thisted ca. kl 19.
Kører ikke i ferier.
På fredage kan institutioner, grupper og virksomheder booke bussen ml. kl. 10-14.