Ung musiker får kulturpris

Publiceret 13-05-2023

Thisted Kommunes Kulturpris 2023 blev i dag uddelt i Thisted ved et festligt arrangement.

Alle danskere ved, at selvom kalenderen siger forår, så er der ingen garanti for forårsvejr. Men det var nu en gang tilfældet på denne solbeskinnede og sommerlignende lørdag i maj, hvor Thisted Kommunes kulturpris blev uddelt.

Det foregik ved et festligt eftermiddagsarrangement i gårdhaven mellem Plantagehuset og URT Huset i hjertet af Thisted.

Tre kulturelle ildsjæle med rødder i Thy var indstillet til prisen, der uddeles i samarbejde mellem Kulturrelt Samråd og Thisted Kommune: Finn Jorsal, Christian Bengtson og Ellen Bathum. Prisen gik til den fremadstormende 28-årige musiker Ellen Bathum, kendt under kunstnernavnet ELBA. 

Kulturprisen blev uddelt af direktør for social, sundhed og kultur i Thisted Kommune, Tue von Påhlman. Han begrundede blandt andet valget af den unge musiker med, at der er ”brug for stærke stemmer med vigtige budskaber”.

I sine sange skriver Ellen Bathum blandt andet om udfordringer, hun selv har oplevet på egen krop, og ELBAs debutalbum ”Teadrops & Blind Spots fra i år er skrevet på baggrund af en stresssygemelding.

Det fortalte hun til forsamlingen, da hun kort efter at have modtaget prisen satte sig ved klaveret og gav to numre fra sit album – til stor jubel og ivrige klapsalver.

Fra København til Thy

28-årige Ellen Bathum har spillet musik det meste af sit liv, og allerede som barn begyndte hun at skrive sangtekster. Passionen for musikken er fortsat ind i ungdoms- og voksenlivet og er blevet Ellen Bathums levevej. Hun færdiggjorde for nylig en kandidat i rytmisk sang fra Syddansk Musikkonservatorium i Esbjerg.

Efter sin sygemelding for halvandet år siden valgte Ellen Bathum at vende tilbage til Thy efter blandt andet at have boet i København. Her i Thy har hun for alvor fundet roen og sig selv, og debutalbummet er derfor også en hyldest til hjemstavnen, fortalte hun efter prisoverrækkelsen.

Musikken har allerede bragt Ellen Bathum forbi flere danske spillesteder og festivalscener, fra Thisteds egen Alive Festival til Roskilde Festival og Rådhuspladsen i København. Og nu altså også i Plantagehusets gårdhave i strålende solskin. 

Særlig ærespris

Finn Jorsal modtog desuden en særlig ærespris for sin mangeårige og ihærdige indsats for kulturen i Thy.