Fortællinger fra Smedjen

Smedjen har allerede dannet ramme om mange forskellige arrangementer, sammenkomster og events - og her kan du møde nogle af de brugergrupper, der indtil videre har været med til at fylde Smedjen med liv og meningsfulde fællesskaber. 

Seniorbofællesskab

Eskild Boeskov er formand for Ældrerådet i Thisted, som har taget initiativ til arbejdet med at skabe et seniorbofællesskab i Thisted. Gruppen består nu af omtrent 45 husstande og mere end 50 personer, der samarbejder om principper, regler og ønsker forud for realiseringen af et seniorbofællesskab.

Hvordan har I brugt Smedjen?
Vi har holdt møde i Smedens hus i forbindelse med opstarten af arbejdsgruppen for at oprette et seniorbofællesskab i byen. Vi mødtes der, da gruppen ikke var så stor endnu.

Hvad er det særlige ved Smedjen og Smedens hus?
Vi er helt vildt glade for at kommunen stiller sådan nogle rum til rådighed. Det ville jo være en større udgift, hvis vi skulle leje et sted. Her kan vi benytte det efter behov. Vi har holdt et arrangement, hvor vi diskuterede dilemmaer og samarbejde i bofællesskabet, og hvor vi spiste sammen bagefter. Det kunne jeg godt forestille mig at gøre om sommeren i Smedens hus og spise udenfor i Smedjen bagefter.

 

Blues i Smedjen

Jan Leed Gravgaard står bag arrangementerne Blues i Smedjen, der inviterede til gratis koncerter i foråret 2023 - og de planlægger at komme igen.

Hvordan har I brugt Smedjen?
Vi er en musikforening, Northern Friends, som gerne vil holde gang i musiklivet i Thy og invitere til gratis koncerter. Det har vi haft mulighed for i Smedjen, fordi det er nemt at anvende. Jeg synes, det er fantastisk, at vi kan komme ud at arbejde på denne måde. Scenen er lille, men som en duo (plus Hammond-orgel en enkelt gang) har det fungeret fint. Der har været op til 50-60 gæster ved vores koncerter.

Hvad er det særlige ved Smedjen?
Det er et flot moderne byggeri og har samtidig en hyggelig baggårds-vibe. Man føler sig næsten som lirekassemanden. Vi oplevede at folk åbnede vinduerne og satte sig ud på altanerne. På mange måder kan Smedjen noget, som ikke mange steder kan. Det er allemandseje, fordi det ligger, hvor det gør.

500-års Købstadsjubilæum

Helle Toftdahl Olesen fra Thisted Kommune fortæller om Thisted Kommunes brug af Smedjen, da byen i august 2024 fejrede 500-års købstadsjubilæum.

Hvordan brugte I Smedjen i forbindelse med jubilæumsfejringen?
Vi havde flere forskellige arrangementer i Smedjen, blandt andet debatter, kreaworkshops, danseopvisning, babysang og DJ. Vi brugte både Smedjen og Smedens hus til arrangementerne. Så der var mange forskellige aldersgrupper inde at besøge Smedjen. Vi vil gerne aktivere byrummet, så flere får kendskab til det og kan fortælle andre om det.

Hvordan oplevede gæsterne at besøge Smedjen?
Flere af gæsterne var overraskede over, at der faktisk findes det her sted. Fordi det ligger jo lidt gemt. Vi forsøgte at lægge aktiviteterne, så de kunne spille sammen. En af dagene var der fernisering af et gavlmaleri, og derefter var der DJ og lounge i Smedjen - og det trak folk til. Det fungerede også godt at have debatter under åben himmel.

Det var fedt, at det ikke var et lukket rum. Vi havde med vilje lagt flere arrangementer i og omkring Smedjen, fordi vi ville vise byrummet og invitere folk ind for at opleve hvor meget forskelligt Smedjen kan bruges til.

FGU Bazar

Helle Nielsen er underviser på FGU. I 2024 inviterede elever fra FGU til bazar i Smedjen.

Hvordan har I brugt Smedjen?
Vi havde et skoleforløb om frivillighed og velgørenhed, som vi afsluttede med bazar i Smedjen og Smedens hus. Vores elever havde indsamlet sponsorgaver, som man kunne byde på. Under overdækket solgte eleverne ting, som de selv havde produceret. Der var også loppemarked med egne donationer og ting fra genbrugspladser og genbrugsbutikker. Og så havde vi aktiviteter for børn, blandt andet fiskedam, ansigtsmaling og male på sten.

Nogle elever reklamerede for arrangementet i gågaden - så det var et samarbejdsprojekt, hvor eleverne bød ind på forskellige opgaver. Overskuddet gik til et velgørende projekt, som eleverne havde udpeget.

Hvad er det særlige ved Smedjen?
Det ligger tæt på gågaden, så man kan nemt smutte forbi. Vi kunne godt have været på vores egen skole, men den ligger i periferien af Thisted by, og vi vil gerne ned i byen, hvor folk kunne dumpe forbi.
Jeg synes, det er æstetisk pænt. Og det er godt, at der er borde og bænke, man kan flytte rundt og som giver forskellige muligheder. Overdækket er også super fint, når man skal være ude.

KANT Fotofestival

KANT er en årlig festival, der fokuserer på natur- og kunstfotografi. Festivalen, der har eksisteret i 18 år, samler både etablerede og unge fotografer til udstillinger, taler og netværksmøder. Festivalen tiltrækker både lokale og internationale fotografer og besøgende, og KANT Festivalen har en stærk forankring i lokalsamfundet og benytter sig af Thisteds unikke faciliteter og nærheden til naturen.

Hvordan har I brugt Smedjen?
Vi har udstillet i Smedjen i forbindelse med KANT Festival i tre-fire år. Vi samarbejdede med en koordinator om at få sat wires op, så vi kunne udstille udenfor på murene. Fotografierne er printet på alu-rammer, som er vejrbestandige, så billederne hænger faktisk typisk i flere måneder, inden vi tager dem ned. Vi har haft et ønske om at bruge rummet endnu mere, for eksempel til at engagere unge fotografer med mere ungdommelige aktiviteter. Desuden ser vi muligheder for at inddrage Smedjen mere i festivalens byrum, så folk, der færdes i byen, nemt kan opdage festivalen og udstillingerne.

Hvad er det særlige ved Smedjen?
Smedjen er rent faktisk bygget på brugernes behov. Det gør stedet unikt i forhold til andre steder. Smedjen er en del af KANT festivals atmosfære og hjælper med at samle folk, så den er en værdifuld del af festivalen. Rummet er fleksibelt og indbyder til fælles aktiviteter, som for eksempel vores plan om at lave en analog Instagram-væg, hvor folk kan hænge deres egne billeder op.

Børnekulturnat 2024

Museum Thy var med ved Børnekulturnatten i september 2024. Temaet for årets børnekulturnat var Byens lyde, og i Smedjen kunne børn og voksne møde en gruppe frivillige smede fra Museum Thy. Lyden af hamren og banken trængte ud i gågaden og trak besøgende til. Lyden skabte en direkte forbindelse til den tidligere anvendelse af smedjen og de kulturhistoriske træk, som byrummet er bygget op omkring.

Hvordan har I brugt Smedjen?
Vores frivillige smedegruppe var nede i Smedjen og demonstrere deres færdigheder. Smedene, som mødes ugentligt for at smede på hobbyplan, brugte aftenen til at vise smedning i praksis. De smedede ildstål og forklarede processen til de besøgende. Det var et populært stop, som både tiltrak børn og voksne. Dem, der kom forbi, fik en hands-on og levende oplevelse.

Hvad er det særlige ved Smedjen?
Noget af det særlige ved Smedjen er den historiske og funktionelle værdi, som stedet tilbyder. Smedjen har en autentisk atmosfære, hvor den velbevarede facademaling på bygningens ydre tilføjer en ekstra dimension til rummet. Det kan være en kold fornøjelse at stå udenfor en hel aften, men Smedjen er overdækket, så det giver en tryghed, at arrangementer kan afholdes under tag - og det gør den ideel til forskellige aktiviteter uanset vejret.